Madáretetők és odúk jelentősége

Azt jól tudjuk, hogy a tél közeledtével sok madárfajunk melegebb égtájakra repül, hogy ott vészelje át a hideg telet, de vajon azt is tudja mindenki, hogy a tőlünk északabbra fekvő területekről ahol jóval hidegebb a tél, onnan pedig hozzánk repülnek be menedéket keresve az ott élő madarak?

enter image description here

Így tehát nem csak a nálunk maradt madárkákról , hanem a kis turistákról is jó ha tudunk gondoskodni. A gyakori fajok mellett számíthatunk harkály, fenyvescinege, süvöltő, meggyvágó, fenyőpinty, csuszka, szajkó, őszapó megjelenésére is, ezért érdemes úgy elhelyezni az etetőt, hogy a lakásból ráláthassunk.

enter image description here

A hőmérséklet változása kihat a madarak táplálékválasztására. A magas nedvességtartalmú és alacsony cukortartalmú alma tartós lehűléskor kőkeményre fagy, ezért általában hozzá sem nyúlnak a madarak, az áttelelő kistestű énekesmadaraknak még a csőre sem alkalmas erre. A legjobb, ha különböző magokat tudunk kínálni: cinkegolyót vagy mandulát, mogyorót feldarabolva. A madáretetők már kora reggel megkezdik a kiszolgálást, a hosszú fagyos éjszaka után a madaraknak szükségük van az energia-utánpótlásra, így ahogy kivilágosodik nagy nyüzsgés figyelhető meg a madáretető körül.

enter image description here

Ezek közül is legkorábban a sűrű bokrosokban élő, nagy szemű, félhomályban is jól látó feketerigó és vörösbegy bukkan fel. Néhány óra múlva mindenki felébred, és az etetőhöz merészkedik, csak úgy fogy az eleség! Kora délután már csökken a madárforgalom - ha kisüt a nap, az ágakon pihengetnek a madarak, napozgatnak, tollászkodnak.
Aztán ahogy közeleg az este, ismét odarepülnek az élelemhez, hogy megfelelő energiát gyűjtsenek a hideg téli éjszakára, mikor alszanak.

enter image description here

De a téli madárvédelem korántsem merül ki a madarak táplálék- és vízutánpótlásának biztosításában.
Ennél jelentősen többet tehetünk az odúköltő énekesmadaraknak azzal, ha odúkat is telepítünk az etetők közelébe. Ezek a madárkák ugyanis nemcsak a költési időszakban használják a fák üregeit, hanem életük fontos részét képezik a szélvédett, hőmérsékletileg kiegyensúlyozott éjszakázó helyek, amit a cinegék és a verebek - túlélési stratégiájuk végett - hajlandóak még együtt is használni.

enter image description here

Ajándékként pedig megosztunk veletek egy nagymamától örökölt, házilag is elkészíthető madárfinomságot, aminek az a neve, hogy:

enter image description here

Téli madárkalács
250 gramm kemény növényi zsiradékot megolvasztunk. Egy tálba összekeverünk 170-170 gramm zabpelyhet, aprított diót, búzadarát, növényi magvakat és mazsolát. A keverékből 5 kanálnyit félreteszünk, a többit leöntjük az olvasztott zsiradékkal, majd lehűtjük. Amint a zsír keményedni kezd, nedves kézzel golyókat formázunk belőle és középen zsinórt fűzünk keresztül. A maradék magkeveréket újságpapírra öntjük és meghengergetjük benne a golyókat. Máris kiakaszthatjuk elérhető helyre a madaraknak!

Jó madarászást Mindenkinek!


Szerző: Kocsis Ibolya