Uhfest-beszámoló

Tegnap az Uhfesten zenéltem Budapesten Eszelős meszelős projektemmel. Az Ultrahang fesztivál az egyre kevesebb frisszenei fesztiválok egyike "izgalmas, előremutató és a status quót megkérdőjelező zenékkel, a nemzetközi és hazai kísérleti zenei színterek kulcsszereplőivel, kívülállóival vagy felfedezés előtt álló alakjaival" –, írják, és ez nagyjából így is van.
A mostani felállásban improvizációk kereteivel (virtuális hangszerek, szabályok) és szövegekkel készültem, ezeket Judit olvasta fel azokon a helyeken, ahol már épp valahogy körbeért vagy újrakezdődni akart a hangzó folyamat. Az alábbiakban válogatok ezekből, ahogy ő is tette.

Nyáron lerágták néhány, még nem-termő paprikáink levelét az őzek (vagy a nyulak?). Eléggé bosszantó ez, de úgy láttuk, hogy épp ők élték túl az aszályt – nem volt mi elpárologtassa a vizet. Igaz, termést se hoztak, de legalább túlélték. Fura alku az élettel.


enter image description here

Az interfész, amit használtam. A képernyő nagy részén balra egy midi-looper, amit az elmúlt tíz évben fejlesztgettem, és az utóbbi hónapban pedig több olyan dolgot adtam hozzá, amitől hatékonyabb lett élőben, például hang-események szűrése, áthangszerelés, és persze mindenféle újabb véletlen hibák.

A sár mindig az életet vonzza, a mész pedig inkább a pusztulást. Lúgos marása megöli az élet nekünk kedves vagy nemkedves formáit egyaránt, és rövidebb ideig távoltartja az új csírák megjelenését. Kicsit szárít is, emiatt sem célszerű vele puszta kézzel dolgozni, mint a sárral. A sár viszont kézbarát, és otthont ad a csíráknak. Talán emiatt is kapcsolódik össze ez a két anyag olyan erősen nálunk.
(ami amúgy egy korábbi faluság-bejegyzésből származik)

enter image description here
Hangpróba. A helyszín az AQB tetőtere.

A hagyomány nem feltétlenül egy kényelmes dolog. Mintha épp az lenne az áthagyományozódás nyomatéka, hogy valaha így volt, eleink így tették, hát nekünk is így kell tennünk.
Például itt a kúpcserepek ügye. Nem szeretem a hornyoltakat, a simákat pedig habarcsolni kell. Hát inkább habarcsolom, de nyilván már csak 20 évig tudom – utána pedig valaki más folytathatja majd. Ha elég erős lesz a hagyomány. Ha nem, akkor jönnek a hornyoltak.


Végezetül egy pár perc az előadáson készült felvételből:

Béci rétes

2024. október 19-én házirétest készítünk Vásárosbécen – meghívó

Tisztelt Érdeklődők!
Tisztelt Természetszeretők és Gyümölcsbarátok!
Kedves Zselici Tündérkertesek!

A gyümölcsészettel való foglalkozás egyik sarokköve az, hogy miképpen lesz a megtermett gyümölcsből éltető étek, azaz hogyan kerül a gyümölcs a kertből a hasunkba. Ennek egyik régóta méltán népszerű „vivőanyaga” a rétes, amiből rengetegféle létezik: almás, meggyes, cseresznyés, mákos, diós, tökös, továbbá ezek és más alapanyagok számtalan variációja. De ami minden rétesben azonos, az a hártyavékonyra nyújtott tészta, aminek az elkészítése sokak szemében tűnik bonyolultnak és félelmetesnek, ezért kevesen vállalkoznak ennek a finomságnak a házi elkészítésére.

Az október 19-én, szombaton délelőtt 10 órakor, a vásárosbéci Kultúrházban, a Gyümölcsoltó Alapítvány szervezésében sorra kerülő tündérkertes összejövetelünkön azonban oldani szeretnénk ezt az ódzkodást: híres környékbeli réteskészítő háziasszonyok, tündérkertes társaink fogják beavatni a rétesgyúrásban, rétesnyújtásban, töltésben, hengergetésben, tekergetésben, kenegetésben, sütögetésben még kevésbé avatott kedves Érdeklődőket a réteskészítés minden csínjába-bínjába. A nyújtáshoz a tágas teret, asztalokat, a sütögetéshez a jól felszerelt konyhát Vásárosbéc Önkormányzata bocsátja rendelkezésünkre. Ezúton is köszönjük! A helyben elkészített finomságokat természetesen helyben alaposan meg is kóstoljuk!

A program előkészítése során, beszélgetésben felmerült az a gondolat, hogy ez a réteses foglalkozás elsősorban talán a „női minőséget” célozza, és emiatt a férfiaknak kevésbé szólna. Ez természetesen nem így van! Nem baj, ugye, ha nők, férfiak egyaránt ismerik, megismerik ezt a folyamatot, és ha valaki – nemtől függetlenül – a tevőleges részvételre valamiért nem is vállalkozna (de miért is nem?!), azért a szemlélődés, a tevékenységgel és a különféle ízekkel való ismerkedés, a kóstolás talán senkitől sem áll távol…

A rendhagyó alkalomhoz kérnénk, hogy a hagyományos batyuinkat is rendhagyó dolgokkal töltsük kivételesen, erre az alkalomra: a finom kész sütemények helyett most konyhakész rétestölteléket, esetleg valami alapanyagot (pl. tejfölt, zsírt vagy más zsiradékot stb.) kérnénk szépen az arra vállalkozóktól. A hozzájárulási szándékokat külön is kérnénk szépen előzetesen jelezni a lentebb megadott címen/számon, a lent megadott időpontig, hogy tudjuk, mire számíthatunk és miről kell máshonnan gondoskodnunk. Célszerű saját tepsit is hozni. Ha valaki esetleg töltelék-ötleteket keres, az internet tele van a legkülönbözőbb receptekkel, de a legegyszerűbb, hagyományos töltelékek is csodásak a rétesben!

Kedvcsinálónak mellékeljük a régi fotók szinte kimeríthetetlen tárházából, a Fortepan oldalról (https://fortepan.hu/) származó, 1930-ból való, házirétes-nyújtásról készült régi fényképet.

enter image description here

A szervezők, vendéglátók számára mindig könnyebbség, ha előre fogalmuk lehet a résztvevői létszámról, így az előzetes jelentkezéseknek örülnénk 2024. október 16., szerda éjfélig a pomona@t-online.hu címen vagy a +36 30 4911955 telefonszámon.

A találkozást és a közösen elkészített finom réteseket várva, gyümölcsbaráti üdvözlettel, kedves vendéglátóink nevében is:

Kustos Irma, Gyümölcsoltó Alapítvány

Szabad hétfő - szabad ebéd

Mindig nagy becsben tartottuk, és mindig élvezettel készítettük elő a magunknak szerzett külön időt. Különleges, mert az élmények és érzelmek olyan ritka összefonódása jellemzi, ami sokáig megtart meleg ölelésében.
Egyeske, budapesti egyetemistaként, tulajdonképpen a hétköznapokban már az ohanán kívül van.
Hm.... Szellem-család.
https://falusag.hangfarm.hu/2023/12/szellem-csalad
Ketteske ebben az évben ugyanilyen kilépésre készül. Tudatos anya-gyerek feltöltődéses együtt-léteink, együtt-játszásaink.
Szabad az én gyerekemnek egypár órát adni.
enter image description here
Jakabbal a mai, teniszezés utáni ebédhez terített asztalunk.

A Pálinkakörte dicsérete

Nem javallott ez az irásochka azoknak, akik a pálinka szónak már a puszta hallatán is szent borzadályt vagy más efféle békétlenséget éreznek magukban. Ajánlott viszont azon lelkes gyümölcsbarát Kegyes Olvasóknak, akik szerint a pálinka értelmezhető úgy is, mint „spiritus”, azaz a gyümölcs „lelke”. (Így aztán mondhatnánk azt is, hogy a pálinkászok spiritiszták… De félre a szójátékkal!)

enter image description here
A pálinkakörte fája

A gyümölcsészettől elválaszthatatlan a pálinkászat, mivel jó esetben évről évre kedves gond, hogy mi legyen a bő terméssel. Már degeszre ettük magunkat, rá se tudunk nézni, minden üveg tele befőttel, lekvárral, az összes barátot, szomszédot elhalmoztuk, és még mindig rengeteg gyümölcsünk van. Ekkor jön mentőötletnek: legyen belőle pálinka – ami nagyon jó gondolat, hiszen minőségét a pálinka végtelen hosszú ideig megőrzi (ha mennyiségét nem is mindig addig, ahogy egy kedves barátom gyakran mondogatni szokta), és sokan örülnek, ha ajándékba kapják.

enter image description here
A fa alja körtével borítva

A Pálinkakörtének ezt a nevet kis családunk adta, amikor hozzánk került a dióspusztai birtokocska. Július végétől augusztus végéig dúskáltunk a különféle szép és jó körtékben. Először említeném kedvencemet, a finom vajkörtét (volt belőle szélső fa is, meg középső is, mindkettő csodás; lásd a Faluságban korábban megjelent írásomat róla Vajkörtvély címmel https://falusag.hangfarm.hu/2020/01/vajkortvely).
Volt aztán a gyerekek nagy kedvence, emiatt ők csemegekörtének nevezték a közönségesen Clapp névre hallgató finom, nagy körtét. No meg volt a környéken elterjedten „az a fujtós” néven emlegetett körte, ami egyikünknek sem volt a kedvence, bár Andris azért becsületből egyet-egyet megevett belőle. Az érési sort általában ez kezdte, július vége felé. Ez a fa mindig bőven termett, a nagy, szép, puha körték lehullva beborították az idős, magas körtefa alját, ahol többnyire ott is maradtak, mivel akkoriban pálinkászattal még nemigen foglalkoztunk. Eszegettük ezt a körtét is, de nem túl lelkesen, és mivel azt gondoltuk, hogy másra úgysem jó, egymás közt pálinkakörte néven emlegettük. Aztán ez a név rajtaragadt.

enter image description here
Cefrébe, komposztra

Szép nagy, jóalakú, bőven termő körte a Pálinkakörte, de két élvezhetetlen állapota között talán legfeljebb egy napig ehető. Eleinte tudniillik azért ehetetlen, mert nagyon „fujtós”, fanyar, de ekkor legalább még szép fehér a húsa. Ez az állapot aztán nagyon hamar átfordul: akkor már nem fujtós, hanem ízes, savas-édes, leves, de most meg azért lesz hamar ehetetlen (legalábbis nekem), mert a húsa bebarnul, megpuhul, „szottyossá” válik. Ámbár ezt egyesek – akármilyen hihetetlen is – szeretik.

enter image description here
Fujtósból szottyosba

Telt-múlt az idő. Egyre inkább elmélyedtem a gyümölcsészethez szorosan kapcsolódó, pálinkászatnak nevezett értékmentésben. Bár magam az eredményével meglehetős kevéssé élek, de ajándékképpen sokak előtt becses, alapanyaga pedig Természet-anyánk ajándéka, amit el kell fogadni, meg kell becsülni! Ilyen megvilágításban egyre inkább felértékelődött a Pálinkakörte jósága szememben. Először is: minden évben hűségesen terem, kihagyós éve szinte nincs is. Inkább csak a jól termő és az igen jól termő évei váltakoznak. Aztán: jókor van, a legnagyobb nyárban, amikor igazán kellemes foglalatosság a hőségben sárgára aszott, alacsony fűben felszedegetni a fáról lepotyogott, szebbnél szebb, sokszor az ütődéstől már szétrepedt, nagy, puha, illatos körtéket. Csend van, csak a sárgarigó énekét hallani innen-onnan, egy-egy darázs száll érdeklődően a kicsurranó édes körtelevet szürcsölgetni, remeg a levegő a hőségtől, de az öreg fa alatt hűsítő az árnyék. Szedés közben élvezet a szemnek a fán még csüngő, remek alakú, zöldesből sárgásba éredő, sok szép méretes körte. Néha egy-egy tompán puffanva lehullik.

enter image description here
Szép, vonzó, nagy gyümölcs

A gyűjtésnél nagy előny, hogy ilyen szép, nagy méretű darabokból hamar telnek a szedővödrök, és nagy az összmennyiség is, kiad egy jó főzetre valót Erzsikénél, a kitűnő pellérdi főzdében. A feldolgozásnál nagy előny, hogy a Pálinkakörte már a fáján puhára beérik, így nagyon könnyű és gyors a cefrézés munkája is. És jó pálinka készül belőle.

enter image description here
Gyorsan telik a vödör

Utóirat: A Göcsej Természetvédelmi Alapítvány kiadásában 2016-ban megjelent Göcsej és Őrség hagyományos körtefajtái című könyv 80. oldalán látható Nyári nagyhébér nevezetű körte alakja nagyon hasonlít ehhez a mi Pálinkakörténkhez, és a leírása is ráillik. Kedves Gyümölcsészek, érdemes lenne egyszer éréskor kóstolással és alapos szemrevételezéssel is összevetni a két fajtát, bár a könyvben a leírás így kezdődik: „Kizárólag a Göcsejhez köthető ritka fajta, legalábbis nem találtunk eddigi kutatásaink során másutt.” Hátha kiderül, hogy a Zselicben is előfordul…