Tökfaragás

Halloween-i hatásra, de saját hagyományvonalba illeszkedve, helyesebben azt újra felfedezve faragtunk tököt.

enter image description here
A tegnapi tökfaragó délután plakátja: önmagában is közös alkotás.

A falu kamaszai kérték, hogy legyen, az Ellendért Egyesülettel pedig segítettünk nekik, hogy megvalósulhasson.
Magunk faragjuk a falvainkat és lámpásokat gyújtunk bennük - mindenkiben tudatosítva, hogy a kultúrház élő, nyitott és befűtött ház, ami értünk, az itt lakók közösségeiért van.

enter image description here
A folyamatosan készülő alkotások a kultúr előtt.

enter image description here
Magot fogtunk (éppen még a kultúrban száradnak kiteregetve - mindjárt megyünk Anitával takarítani), tavasszal vetjük, ősszel pedig a gyerekek szedhetik le a termést....

enter image description here
A feldíszített kultúr a mai délelőtti napsütésben.

A modern garázs

enter image description here
A Le Garage Moderne bejárata

A pécsi Francia Intézet (Alliance Française) 2018. májusában szervezett egy egész hetes programot a DiY (csináld magad - Do it Yourself) kultúra jegyében (programfüzete, leírása itt olvasható). Partnerük volt ebben több helyi kezdeményezés mellett egy bordeaux-i közösség, az Open Bidouille is, akik rendszeresen szerveznek technológiai-kretatív foglalkozásokat, találkozókat olyan témákban mint pl. nyílt forráskódú alkalmazások, interaktív installációk, kertészet stb. Egyesületük Bordeaux-ban egy hatalmas csarnokot működtet, a benne található autó- és kerékpárszervíz nem a hagyományos otthagyom-megcsinálják módon, hanem a szerelőkkel együtt a tulajdonos javítja meg járművét, megtanulva eközben, hogy hogyan is lehet ezt. Ugyanott rendezvényhelyszín, kantin és alkotói műhelyek is helyet kaptak.

enter image description here
Le Garage Moderne - belül

Ebbe a szemléletbe jól illeszkedik minden, amiről úgy gondoljuk, hogy zárt rendszer, de aztán felnyitva és megismerve azt, hogy mi van a motorháztető alatt, bátorságot nyerhetünk ahhoz, hogy magunk is meg tudjuk csinálni. Így a Le Garage Moderne tagjai nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy technikai fejlesztésekkel szórakoztató módon tegyenek hozzáférhetővé eddig hozzáférhetetlennek tűnő dolgokat.

enter image description here
Műhelyek lenn és fenn

Az idei Open Bidouille-en ők láttak vendégül bennünket, egészen pontosan a hanglemezvágó projektünket: az ötlet az volt, hogy kétnapos fesztiváljuk hang-dokumentumait archiváljuk majd hanglemezre, ami aztán bekerül a helyi könyvtár gyűjteményébe is. A munka tehát többtényezős volt: egyrészt, hanganyagot kellett gyűjteni, majd ezeket megvágni (számítógépen), végül lemezre rendezni és kivitelezni. Az előbbiben nagy segítség volt a csapat Pécsről érkező, franciául tudó része (Jean-Christophe, Máté és Bori) valamint két különböző, helyi rádióriporter, akik két nap alatt előkészítettek 8 nagylemeznyi (kb. 5 órányi) interjút, monológot és hangképet, amiket szombaton és vasárnap a kitelepüléseken, különböző helyszíneken karcoltunk aztán lemezre. A munkafolyamat a fesztivál látogatói számára nyitott volt, és pont az is volt a cél, hogy az érdeklődők, különösen a helyi zenészek belelássanak: lehet ilyet, nem is olyan rossz minőségben, halandók számára is működtetni.

enter image description here
Kitelepülés 1.: Christian és Chantelle beszélgetése

Az interjúk alanyai környékbeli lakosok valamint a fesztivál többi résztvevői voltak - mind-mind nagyon izgalmas dolgokkal foglalkozó projektek - így ért körbe a létrehozás és az archiválás folyamata.

enter image description here
Kitelepülés 2.: a szerkesztőségünk munkában

Sok egyéb izgalmas dolgot láttunk és próbáltunk a hajóépítés mellett:

enter image description here
Különféle, CNC-vel vágott odúkat, átjárókat,

enter image description here
Egy nyomdai műhelyt

enter image description here

enter image description here
Valamint egy kemenceépítést, amit a közeli Garrone folyó partjáról gyűjtött agyagból gyúrt golyókkal formáztunk.

Ezek mellett sok-sok egyéb dokumentum látható a rendezvény eseményoldalán is.

Ha jó

Ha jó, akkor úszik a hajó.
A Balázs féle Bütyköldék egyik francia változata a Le Garage Moderne foglalkozásai és az évente megrendezésre kerülő Open Bidouille Camp fesztivál. A szakmai részről majd Balázs fog írni, de ő most még Essenben mutatja be a fenntartható módon működtethető digitál kütyüjeit. Hangfarm.
A formális-nonformális-informális tanulás hármasából az utóbbi kettőt jelen korunkban kiemelt fontosságúnak tartom, és mikor elém állnak a gyerekek egy maguk által barkácsolt melegvíz-hajtású hajóval, vagy egy váltókapcsolóval irányítható ventilátorral, akkor már csak annyi a dolgom, hogy a megszerzett gyakorlati ismereteket össze is kössük az elmélettel. A tudatosítás fontossága.

enter image description here
Hajóépítés közben

enter image description here
Jakab hajója

enter image description here
Joli hajója

A teamécses fölé körbe hajlított sárgaréz csőbe vizet fecskendezünk, a csővégeket pedig a vízbe vezetjük, majd a teamécses segítségével melegítjük a csőben lévő vizet, mely cirkulálni kezd és hajtja előre a hajót. Azt még nem tudtuk kideríteni, hogy mitől függ, hogy melyik irányban fog a vizünk közlekedni....

Apukám csak annyival üti le a hajó történetet, hogy idézem: gyerekkoromban kapni lehetett ilyet a játékboltban. Puff.....

enter image description here
Péter Rózsa: Játék a végtelennel, Matematika kívülállóknak.
Dante Könyvkiadó, Budapest, 1945

A tudomány-népszerűsítés fontossága. Az elérhetőség. A megérhetőség. Az inspirálás. A megosztás. A látottat megláttatni. Szemléltetés.

enter image description here
Le Garage Moderne lakónegyedének makett-térképe - mi is itt laktunk.

enter image description here
Lakáskulcsos szállásunk

enter image description here
Balázs és Joli a garázs galériáján dolgoznak.

enter image description here
Janka megrajzolta az egyik ott írt bakelit lemez közepére a matricát - végül nem ragasztottuk rá....

enter image description here
Jónás a család hivatalos forrasztója. Most egy cink fülbevalóval lepett meg. Művészi gyakorlat.

enter image description here
Közös élet. Közös kert.

Autótakarítók viadala

Máskor is volt már, hogy sorsolással döntötték el, ki fogja az autót kitakarítani. A legrosszabb rész az egészben a nekikezdés és persze az elpakolás sem jobb. A porszívózás maga még rendben lenne, nade elővenni a hosszabítót, kivinni a porszívót, az valljuk be, macerás dolog. Ugyanígy a visszapakolás: karikázni a kábelt, rendesen visszapakolni a porszívófejeket, miközben (még én magam is tisztán emlékszem rá) az ember már csak arra tud gondolni, hogy mindjárt nekikezdhet annak, amit úgy igazán szívből szeretne éppen csinálni. Sarkalatos pont a memoriterezés versus takarítás mérlege, ennek tükrében mégsem olyan rossz az a fránya porszívózás.
A közös olvasásokban nemcsak magát azt a szituáltságban levést szeretem, ahogyan éppen felolvasunk, hanem az utómunkálatok is szinte ugyanolyan fontossággal bírnak: a napról napra való visszatérő megbeszélése egy-egy részletnek, aztán annak megfigyelése, ahogyan a művet beépítik a játékaikba. A hatás ugyebár. Annak ösztöne, hogy tudjuk, mikor kinek milyen könyvet ajánljunk. Közben terelgetés az irodalmi kánonok útvesztőiben, műveltséghorizontok nyitása vagy éppen elmélyítése. Minőség.
A sorsolási metodikát Az éhezők viadalából veszik át: életkor szerint arányosan növekszik a nevek számának szerepelése a kalapban, aki pluszban még vállal feliratkozást, az mindegyikért egy tejkaramellát kap.
A sorsolás végrehajtása az én kötelességem (hm, valamit nagyon jól csinálhattam nevelés ügyben, hogy még csak kósza gondolatként sem ötlik az eszükbe, hogy egyszer talán én is takaríthatnék autót - a jól értelmezett és működtetett liberalizmusban nem kérdés, hogy ki éppen a vezető), szerepjátékos feszültségszikrák és a hétvégi győztes neve a kezemben. Nevetés, bosszankodás, ugratás - majd szép fokozatosan a vesztes mellé állás, egyik vállalja az ablakokat, másik a szőnyegeket, harmadik a műszerfalat és tulajdonképpen ugyanoda jutunk, mint máskor: mindenki részt vesz a dologban.

enter image description here
A Le Garage Moderne egyik autója