A modern garázs

enter image description here
A Le Garage Moderne bejárata

A pécsi Francia Intézet (Alliance Française) 2018. májusában szervezett egy egész hetes programot a DiY (csináld magad - Do it Yourself) kultúra jegyében (programfüzete, leírása itt olvasható). Partnerük volt ebben több helyi kezdeményezés mellett egy bordeaux-i közösség, az Open Bidouille is, akik rendszeresen szerveznek technológiai-kretatív foglalkozásokat, találkozókat olyan témákban mint pl. nyílt forráskódú alkalmazások, interaktív installációk, kertészet stb. Egyesületük Bordeaux-ban egy hatalmas csarnokot működtet, a benne található autó- és kerékpárszervíz nem a hagyományos otthagyom-megcsinálják módon, hanem a szerelőkkel együtt a tulajdonos javítja meg járművét, megtanulva eközben, hogy hogyan is lehet ezt. Ugyanott rendezvényhelyszín, kantin és alkotói műhelyek is helyet kaptak.

enter image description here
Le Garage Moderne - belül

Ebbe a szemléletbe jól illeszkedik minden, amiről úgy gondoljuk, hogy zárt rendszer, de aztán felnyitva és megismerve azt, hogy mi van a motorháztető alatt, bátorságot nyerhetünk ahhoz, hogy magunk is meg tudjuk csinálni. Így a Le Garage Moderne tagjai nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy technikai fejlesztésekkel szórakoztató módon tegyenek hozzáférhetővé eddig hozzáférhetetlennek tűnő dolgokat.

enter image description here
Műhelyek lenn és fenn

Az idei Open Bidouille-en ők láttak vendégül bennünket, egészen pontosan a hanglemezvágó projektünket: az ötlet az volt, hogy kétnapos fesztiváljuk hang-dokumentumait archiváljuk majd hanglemezre, ami aztán bekerül a helyi könyvtár gyűjteményébe is. A munka tehát többtényezős volt: egyrészt, hanganyagot kellett gyűjteni, majd ezeket megvágni (számítógépen), végül lemezre rendezni és kivitelezni. Az előbbiben nagy segítség volt a csapat Pécsről érkező, franciául tudó része (Jean-Christophe, Máté és Bori) valamint két különböző, helyi rádióriporter, akik két nap alatt előkészítettek 8 nagylemeznyi (kb. 5 órányi) interjút, monológot és hangképet, amiket szombaton és vasárnap a kitelepüléseken, különböző helyszíneken karcoltunk aztán lemezre. A munkafolyamat a fesztivál látogatói számára nyitott volt, és pont az is volt a cél, hogy az érdeklődők, különösen a helyi zenészek belelássanak: lehet ilyet, nem is olyan rossz minőségben, halandók számára is működtetni.

enter image description here
Kitelepülés 1.: Christian és Chantelle beszélgetése

Az interjúk alanyai környékbeli lakosok valamint a fesztivál többi résztvevői voltak - mind-mind nagyon izgalmas dolgokkal foglalkozó projektek - így ért körbe a létrehozás és az archiválás folyamata.

enter image description here
Kitelepülés 2.: a szerkesztőségünk munkában

Sok egyéb izgalmas dolgot láttunk és próbáltunk a hajóépítés mellett:

enter image description here
Különféle, CNC-vel vágott odúkat, átjárókat,

enter image description here
Egy nyomdai műhelyt

enter image description here

enter image description here
Valamint egy kemenceépítést, amit a közeli Garrone folyó partjáról gyűjtött agyagból gyúrt golyókkal formáztunk.

Ezek mellett sok-sok egyéb dokumentum látható a rendezvény eseményoldalán is.


Szerző: Kovács Balázs