Kézi kaszálás műhelyfoglalkozás

Tisztelt Érdeklődők!
Tisztelt Természetszeretők és Gyümölcsbarátok!
Kedves Zselici Tündérkertesek!

Tisztelettel nyújtjuk át meghívónkat a Gyümölcsoltó Alapítvány szervezésében 2023. április 15-én, Somogyapáti-Dióspusztán, a Kultúrházban, majd a Gyümölcsoltó Alapítvány génmegőrző gyümölcsösében sorra kerülő újszerű kezdeményezésünkre, a kézikaszálási műhelyfoglalkozásunkra. Ezzel a programmal szeretnénk kedvet teremteni ehhez a természetközeli kertgondozási tevékenységhez.

A kézikaszálós napon a következő elméleti és gyakorlati ismeretekről lesz szó:
• A kasza történetéről és gyártásáról
• Miért érdemes kézzel kaszálni?
• A kaszapengékről és a kaszanyelekről
• Előkészítés, összeállítás, testreszabás, beállítás
• A kaszapenge kikalapálása és élezése
• A kaszálási testhelyzet, mozgás és haladás

A kézikaszálós műhelyfoglalkozást vezeti: Glatt Péter, a kézikaszálás elméleti és gyakorlati oldalának művelője és elkötelezett híve.

"Miért kaszáljunk hagyományos kézi kaszálással?
Mert élvezetes és szép tevékenység.
Csendes.
Környezetkímélőbb, mint a gépi módszer.
Vadvirágok és fűfélék széles választékában gyönyörködhetünk.
A méheknek is hagyhatunk legelőt.
(Az elterjedt damilos géppel megvalósított földig lenyírt növényzet a parlagfű és egyéb özönnövények elterjedését - és ezzel együtt a fajtákban gazdagabb helyi növénytársulások megszüntetését - segíti elő.)
Akár sportként is végezhető, de a testmozgáson kívül is van haszna.
A kaszálás - jól beállított és éles kaszával - nem nehéz tevékenység, hanem egy inkább ügyességet igénylő kellemes, ritmusos, kicsit a táncra hasonlító mozgás, amelyet nők, gyermekek is szívesen végeznek, végezhetnek." (Glatt Péter)

enter image description here

Rendezvényünk ingyenes. A korlátozott részvételi lehetőségek miatt tisztelettel kérnénk előzetes regisztrációikat 2023. április 14., péntek déli 12 óráig a pomona@t-online.hu emailcímen vagy a +36 30 4911955 telefonszámon.
Célszerű, ha a kedves résztvevő a saját kézikaszáját – ha van – (valamint fenőkövét, egyéb felszerelését) magával hozza a gyakorláshoz, de anélkül is lehet jönni.
A foglalkozás 10 órakor kezdődik és néhány órán át tart, így akinek igénye van rá, hozzon magának némi harapnivalót és innivalót is. Esős időben a bent átadható ismeretekről lesz csak szó. A terepre is és az időjárásnak is megfelelő, nem kényes öltözet, lábbeli ajánlott.

Amennyiben törekvésünkkel Ön is egyetért, a rendezvény hírének terjesztésével tisztelettel kérnénk munkánk támogatását. Támogatóink, önkénteseink, partnereink mindenféle hozzájárulását köszönjük!

Szeretettel várunk tehát minden kedves érdeklődőt a kézikaszálós műhelyfoglalkozásunkra, Somogyapáti-Dióspusztára, 2023. április 15-én, délelőtt 10 órára a Kultúrházba!

Glatt Péter foglalkozásvezető és Kustos Irma, Gyümölcsoltó Alapítvány


Szerző: Kustos Irma