Rend a kamrában

A befőző szezon kezdete előtt ideje volt átnézni a kamrában a készleteket, mielőtt úgy járok, mint szegény nagyanyám, akinél simán találtunk 10-15 éves cseresznye befőttet és baracklekvárt.
Úgyhogy évjárat és fajta szerint szépen különválogattam, és újra rendeztem a kamrát. Találtam három különböző évjáratú epret, egy-két éves sárgabarackot, hároméves szilvát. Amiből hiány van az a cseresznyelekvár és az őszibarack. Találtam ezen kívül egy-két különlegességet is: Othelló-lekvárt, sárgadinnyét, csokis meggyet, csokis és fahéjas szilvát.
Nagyanyám annak idején csak befőttet tett el a cseresznyéből, amit igazából nem szerettem. Hiába imádtam a cseresznyét, ami a kertjében termett, befőttként télre elvesztette zamatát és színét. Ezért, mikor a kertünkben volt ugyanolyan cseresznyefa, biztosan tudtam, hogy nem fogok befőttet elrakni. Sajnos a fa azóta már kipusztult, valószínűleg megszakadt 2013-ban, de még az utolsó év terméséből találtam néhány üveg lekvárt. Ha találok az idén keményhúsú, nagyszemű fekete cseresznyét, akkor lesz új lekvár.

A nagy rendrakás után találtam ezt a fényképet a neten. Akár így is kinézhetne a kamrám, ha átalakítanám, de nem fogom:

enter image description here

Az enyém azért ilyen marad:

enter image description here

enter image description here

enter image description here

Egyébként a címkék is saját gyártásúak. Évekkel ezelőtt találtam egy honlapot, ahol különböző mintájú címkékből választhatok, saját nevemre elkészítem, normál papírra kinyomtatom, kivágom, és nem mással, mint egy kis tejjel felragasztom az üvegekre.


Szerző: Zanaty Márta