Füstölő

Hezitáltam, hezitáltam: Márta Kamra írását, vagy pedig Fanni Sövény írását gondoljam-e a magam módján tovább.
Szeretem az írásaikat (a blogon mindenki írását szeretem), gondolatébresztőek, sokrétűek, önkritikusak - és megadják azt az érzelmi biztonságot is, hogy apró-cseprő dolgaival nincsen egyedül az ember, egyfajta (főleg női) kordokumentum privát és akár társadalmi helyzetekről, jelenségekről.
Írásaink intenzitása kicsit lelassult, jól mutatja, hogy sokkal többet vagyunk kint, mint bent - miközben az évszaknak megfelelően sokkal könnyebben lépjük át a kint-bent határokat. Térhasználatunk sokkal rugalmasabb lett, hiszen nem kell becsukni az ajtót, nem kell felöltözni-levetkőzni, hanem egyszerűen csak jönni-menni.
Mindig megdöbbent, hogy egy ház térelosztása milyen mélyen érinti a mindennapi szokásaink alakulását. Egy nő amúgy is rengeteget jön-megy az otthonában (mindenki ismeri azt a ritmikus, a másik számára nem feltétlenül egyértelmű ingamozgást, aminek során tisztaság és rend alakul.... ), de amióta ebben a házban élünk én szó szerint folyamatosan jövök-megyek. Szeretem. A legtöbbször megtett oda-vissza utam a konyha és a füstölő között van, mert más lehetőség hiányában, az lett a kamránk.
A konyhánk eredetileg szabadkéményes lehetett, csak nem építettek a mennyezetbe kürtőt, hanem egyszerűen a padlástérbe távozott a konyha füstje - már nem füstöskonyha volt, de még nem is oldották meg teljesen a füst házon kívülre vezetését.

enter image description here
padlástérbe épített szikrafogó

Középmagyar háztípushoz tartozó félereszes hosszúház otthonunk tehát úgy néz ki, hogy az első helyiség a tisztaszoba, a második a konyha (itt van a bejárat is), majd két lakószobát követően a füstölő/kamra. Eleink itt is csaltak: kürtőt építettek, de visszabontott kéménynek semmi nyoma, valószínűleg a húsfüstölés füstje ebben a helyiségben is egyszerűen a padlásra távozott. Lehet, hogy ezért nem volt sok egér (a gerenda körül a kontyolások ezért maradtak meg olyan szépen?).

enter image description here

Mivel a füstölőnek csak ajtaja van, de ablaka nincs, tökéletes kamrának - a padlásfeljárat is innen van (értsd úgy, hogy van egy létra fel a padlásra), és még mélyhűtőnek, szárítógépnek is bőven jut hely. Mit nekem amerikai típusú mosó- és raktárhelyiségek!
Megpróbálok a lényegre térni: én a kamrába nem csak úgy benyitok, ha kell valami, én kérem bevásárolni megyek oda, mielőtt nekiállnék valaminek a konyhában: jól össze kell gondolni, hogy mire van szükségem, ha nem akarok mindenért két szoba hosszat gyalogolni. Esőben a féleresz igencsak jó szolgálatot tesz: éppen elférek alatta, éppen nem leszek vizes - igaz, nem tornác, de a célnak tökéletesen megfelel.

enter image description here

Ti milyen házban éltek? Ti hogyan használjátok a tereiteket?