Magánszimpózium avagy az átlátható sövény

A hivatalos photoSynth előtti napokban pár külföldi alkotót vendégül láthattunk otthonunkban, amíg előkészítették a munkájukat.
Szeretem, amikor a hivatalos és a privát dolgok összemosódnak, amikor egyik oldal átitatódik a másikkal és valamilyen csodaszép egység-szerűség, valamilyen mélyebb komplexitás alakul ki. Megtiszteltetés számomra, mikor az étkezőasztalnál az én főztöm dicsérete közben szakmai dolgokról folyik a szó, mikor részesei vagyunk egymásnak - mikor a fontosságok összefonódóan futnak: a szellemiség és a tele has.

Tegnap este megnéztem a Fanni ajánlotta filmet, A virágok románcát (A Little Chaos) - angolul és franciául könnyen megtalálható -, ami a híres francia udvari főkertész, André Le Notre versailles-i kertrendezését dolgozza fel. Tulajdonképpen ő teremtette meg a franciakert típusát.

enter image description here

A titkos kert - kert a kertben, a kertnek, mint egésznek egy eleme, egy szeglete, egy látványeleme - azzal a játékossággal és titokzatossággal, amit éppen első látásra való láthatatlansága implikál.

Számomra teljesen más képzet a sövény (kint/bent, privát/publikus - markáns határvonal) és a titkos kert (privát/intimitás, társaság/magány - a privát szférán belüli elhelyezkedés mélysége).

Minden kertnek vannak "titkosabb", eldugottabb részei: kiesik az útból, ritkábban ér el oda az ember keze - kicsit önállóbb életet élő rész, ami mindig szolgál meglepetéssel: jé! Ezek a részek sokszor óhatatlanul az elhanyagoltság, a gondozatlanság, a láthatóság/láthatatlanság szimbolikáját hívják életre. A pécsi Árkád parkja lehet az extrém, negatív városi példa arra, milyen egy közkert félreeső része: törött padok, használhatatlan játékok, kosz, szemét, bandázó sihederek.

A titkos kert természetesen nem ilyen - attól nem ilyen, hogy különleges figyelem és gondoskodás övezi. Intimitás, mélység, belemerítkezés - amit csak kevesekkel lehet megosztani.

Életérzés tekintetében a titkos kertekre hajaznak a pozitív városi példák: a belső kertek, legyenek azok magán- vagy pedig közkertek, avagy parkok.

enter image description here
Károlyi-kert

A palotakertek kapui mindig átláthatóak: erősek, szépek, szélesre tárhatóak, jól zárhatóak, de átláthatóak.

enter image description here
Versailles

Újra átböngésztem a kertépítészet történetét, és megtaláltam az ideális sövényformát: az 'átlátható' sövényt, mégpedig Granadában, az Alhambra és a Generalife kertjében. Az egyes kerteket nyírott sövényfalak határolják, amelyekbe kapukat, átlátásokat nyitottak a szomszédos területek felé. (Dr. Jámbor Imre: Bevezetés a kertépítészet történetébe, 2009)

Sokáig rezonált bennem az 'átláthatóság' szó. Szép. Kifejező.
A photoSynth magán és hivatalos részei között az egyik ilyen átláthatóság az étkezőasztalunk.