Kékfényes falu

A pletyka természetrajza, a hivatalos hír, a meg nem erősített hír, a biztos forrásból származó információ, a sejtés, netán a szamizdat....
Beszélünk egymásról egymásnak egy s másról:

XX a falu buszmegállójában lévő padra felguggyolva székelt.
YY a falu muskátlijait rendre kitépi, kiborítja, ledönti.
ZZ már a hivatalos kék hírekben is szerepelt, miszerint pénzelemelő tevékenységét a városba is áthelyezte.
QQ ellopta a szomszédja kutyáját, amíg azok nyaralni voltak (a balga kiírta a fb-ra, hogy nem tud jönni kertmoziba, mert nem lesznek itthon).
PP diszkréten felvette és hazavitte azt az ajándékcsomagot, amit a szomszéd gyerekek búcsuzáskor véletlenül az autó mellett hagytak. A közkamera hatósugarával tisztában kéne lenni.
SS a fenti szántókon által: lucernán, búzán keresztül száguldozik.
NN nem jelenti be és nem is oltatja be a kutyáit. Nagyok és harapósak.
LL, mikor találkoztunk és a magunk halk, szelíd módján szóltunk neki, hogy az a megbújó homokos pince, amibe a szemeteszsákba jó szorosan kötözött macskáját tüntette el, az a miénk, és hogy kibontottuk a macska-csomagot, és tisztességesen két ásónyom mélyre eltemettük, pusztán annyit mondott, hogy "ja, nem tudtam, hogy a tiétek!".
MM-nek is csak akkor esett le, hogy az a terület, amin hinta van, és láthatóan valakié, hogy a miénk, amikor dühömben kitettem egy-két papírt, hogy magánterület. Mert ha úgy hintázik a családjuk, hogy utána visszaállítják az eredeti méretre a magasságot, akkor sohasem vettük volna észre.... Hm, ha elkérte volna, akkor megengedtem volna?

Kamerák, reflektorral megvilágított udvarok. Kék vagy rózsaszín?

Emília egyik írásában (https://falusag.hangfarm.hu/2021/05/parkok-es-kozterek-erzelmi-elet) idézi Adam Alter Kijózanító rózsaszín című munkáját: "miszerint Glasgow város utcai lámpáit kék színű fényre cserélték, aminek következtében csökkent a bűnözés és az öngyilkosságok száma is. Tudományosan bizonyított, hogy a kék fénynek számtalan jótékony hatása van az emberi szervezetre. Ebben az esetben viszont, az emberekben domináló sémák, gondolkodási keretrendszerek lettek mozgósítva, ugyanis a kék fénnyel asszociálnak a rendfenntartók jelenlétére, ami megváltoztatja a környezethez való hozzáállásukat viselkedéses szinten (Alter, 2013)".

Meghoztam a döntést: ezentúl kékben fogok járni. Csip-kés-ben.
Kékfestés.

Balázs kedvenc kékmúlt válogatása az Arcanum Digitális Tudománytárból:

enter image description here
Pécsi Figyelő, 1891. május 16.

enter image description here

enter image description here
Pécsi Figyelő, 1894. február 27.

enter image description here
Pécsi Napló, 1899. szeptember 28.

enter image description here
Pécsi Napló, 1898. december 30.