Nyaralóprojekt 2.

Amikor nyaralókat néztünk kikristályosodott, hogy alapvetően mi nem kötődünk házban egyik stílushoz sem, de ahhoz igen, hogy legyen stílusa.

A Szálkai öreg ház például azért fogta meg a szívünket, mert igazi gangos, gazdag parasztos, rengeteg helyiséggel rendelkező kovácsoltvaskerítéses, hatalmas istállós ház volt. Elképzeltük, hogy hímzésekkel, fa ablakokkal, igazi hajópadlóval újítjuk majd fel, mésszel meszeljük majd - Balázs javaslata alapján lenolajjal és túróval -, szóval szerelmesek voltunk, álmodoztunk és álmodoztunk. Valószínűleg minden vasárnap fehérített kisingben vonultunk volna templomba, kertészkedtem volna, és az almáriumban mindig lett volna bor és egy kis likőr a vendégekre várva.

enter image description here

Mohácsi nyaraló esetében nyilvánvalóan lett volna csónakunk, horgászbotunk, balzsamozott halfejünk és háló az erkélykorláton. Minden második nap halat ettünk volna, nem zavartak volna a szúnyogok, és befröccsözve nudiztunk volna a homokpadokon.

enter image description here

Ha a Peti féle erdei házikó mellett döntünk biztos lett volna puskánk, rókacsapdánk, esténként a szarvasok csámcsogását hallgattunk volna a kertből, fával tüzeltünk volna, télen is ott karácsonyozhattunk volna, és Peti tartott volna méheket, én meg biztos meghalok egy méhszúrástól (allergiás vagyok).

enter image description here

Végül az orfűi nyaraló a retro hangulata miatt fogott meg minket.

enter image description here

Mert az látszik rajta, hogy bár 40 éve nem nyúltak hozzá, de ennek hála olyan is maradt, amilyennek megálmodta a korszellem. Persze felújítás után fogunk alakítani rajta, modernizálni, de a leegyszerűsített formája, a minimál dizájn, sőt még a hullámpala is maradni fog. Itt Magnum gatyában fogunk pingpongozni, tollasozni, tekézni majd a hátsó kertben, rongyosra olvasunk kalandregényeket, tüzet rakunk és énekelünk, és Szokolon fogunk híreket hallgatni az árnyékban.

Legalábbis remélem….


Szerző: Perényi Zita