Bagolytorony

enter image description here

enter image description here

enter image description here

Laci mintegy 15 éve ellenőrzi a környék 13 falujában a gólyafészkeket, az ellendi templomtoronyban pedig a kihelyezett bagoly költőládákat a Magyar Madártani Egyesület Baranya Megyei helyi csoportjának gyűrűzőjeként.
Az egyház engedélyezte költőláda kihelyezését a templomtorony felújítása után, amikor is fém ráccsal lezárták a tornyokat, hogy a galambok ne tudjanak beköltözni tűzveszélyességi okokból, így folyamatosan költhetnek a baglyok.
Két faj: gyöngy- és macskabagoly fordul elő itt.
Esetenként a kisebb termetű gyöngybagoly kiszorítja a fészekből a macskabaglyot, ezért pár évvel ezelőtt két költőládát helyeztek el Laciék. Ennek köszönhetően egyik évben mindkét faj költött a toronyban. Idén gyöngybagoly használta a fészkelőhelyet. Sajnos az első fészekaljat a nyugati ládában rablás érte, így átköltöztek a szülők a keleti ládába, ahonnan a pótköltés fiókái repültek ki múlt héten. Ilyenkor pár napig a fiókákat még etetik a szülők. Egyes madárfajokra jellemző, hogy a fiókák még a teljes röpképesség elérése előtt kiugrálnak a fészekből, például a rigók, baglyok. Ez egy nagyon veszélyes időszak számukra, mert könnyen ragadozó áldozatává válhatnak (kutya, macska, róka, stb ). Ha ilyenkor találunk bagolyfiókát és sérülést nem látunk rajta, ne vigyük haza, hanem a fészkelőhely közelében minél magasabb, nyugodt helyre helyezzük el őt. Este hangja alapján meg fogják találni a szülők, etetik, amíg teljesen önállóvá nem válik és remélhetőleg megmenekül a ragadozók karmai közül.
A fészekalj létszáma az évben aktuális rágcsáló mennyiségtől függ. Idén ez nem túl magas, így hat fiókát neveltek fel a szülők. Előfordul a 10-12 fős fészek is.

Szerk.megj.
Szálösszeérések. Balázs napok óta arról számol be, hogy mikor este megy át bezárni az Okosházat, szuszog a torony. Egyesületi megbeszélést tartottunk a játszótér mellett: Klaudia észrevette, Anita lefotózta, Andi megfogta, én megírattam, Laci pontosította.

enter image description here


Macskabagoly, tücsök, szél, lovak, este


Szerző: Oláh Andrea